در وبسایت کاکو سیستم، علاوه بر معرفی برنامه های کامپیوتری و ارائه خدمات حضوری و غیرحضوری در زمینه فروش لایسنس های آنتیویروس، نصب ویندز، و… سعی میشود تا با معرفی کتاب های صوتی، اشعار شیرازی، فرهنگ اصیل شیراز را نیز به شما بازدیدکننده گرامی معرفی کنیم، و همچنین برای مطالعه، کتاب هایی را به شما معرفی کنیم. در این مقاله با ما همراه باشید، تا ضمن معرفی حرم مطهر شاه چراغ، شعری شیرازی در وصف این امام بزرگوار را به شما تقدیم کنیم.
معرفی حرم مطهر شاه چراغ.
حرم مطهر شاه چراغ، در استان فارس، شهرستان شیراز قرار دارد. این حرم، زیارتگاه زاعرانی از داخل و خارج از کشور ایران است. نوع بنای این حرم مطهر، معماری آذری میباشد. بانی این حرم مطهر، ملکه تاشیخاتون بوده است. این حرم مطهر، به آستان مقدس احمد بن موسی شاهچراغ معروف است. این حرم مطهر نیز، یک وبسایت جهت اطلاعرسانی های خود دارد.
احمد بن موسی که در ۱۶ ذی القعده زاده شده بود، زمانی که میخواست به برادر بزرگوارش آقا امام رضا ملحق شود، توسط افراد خلیفه عباسی در شهر شیراز، کشته شد و به شهادت رسید.
نام گذاری حرم مطهر.
در مورد نامگذاری وی به شاهچراغ روایتی است، آن روایت اینگونه است که، در زمان عضدالدوله دیلمی پیرزنی نزد او رفت و اظهار داشت شبها بر روی تپهٔ نزدیک منزل من چراغی روشن دیده میشود و چون نزدیک میدوم اثری نمیبینم. عضدالدوله ماجرا را با اطرافیان در میان گذاشت. آنان گفتند: شاید پیرزن به امید دستیابی به مال و منال چنین اظهاراتی کردهاست. شاه متقاعد نشد و شبی به خانهٔ پیرزن رفت و آنجا خوابید. زن نیکوکار به محض آن که نور را دید به بالین شاه حضور یافت و سه بار گفت: «شاهچراغ». عضدالدوله بیدار شد و به طرف چراغ رفت ولی خاموش شد و چون بازگشت، نور را دید. این عمل هفت بار تکرار شد. روز بعد، دستور داد تپه را حفر کردند. به هنگام حفر به سردابی رسیدند که جسدی روی تختی بود. شاه، شیخ عفیف الدین، عالم و زاهد آن عصر در فارس را در جریان گذاشت. او در همان شب در خواب دید به زیارت قبر امامزاده احمد بن موسی الکاظم رفتهاست. عضدالدوله روزی را تعطیل عمومی کرد و بر آن سرداب بنای باشکوهی بنا نهاد. (ر.ک. زندگانی امام موسی کاظم، عمادزاده، ج ۲، ص ۲۷۱.
پیشینه حرم مطهر.
شاهچراغ آرامگاه «میر سید احمد» ملقب به شاهچراغ، پسر موسی کاظم هفتمین پیشوای شیعیان است.
این بنا در دوره اتابکان فارس در سده ششم هجری قمری ساخته شدهاست و گنبد و بارگاه آن دارای کاشی کاریهای زیبایی است.∗ در سالهای ۴۰–۱۳۳۹ خورشیدی و در پی مرمت و نوسازی ساختمان گنبد، طراحی کاشیکاری آن توسط استاد عیسی بهادری صورت گرفته و به اجرا درآمد.
در سال ۱۳۸۶ شورای فرهنگ عمومی استان فارس نامگذاری یک روز به نام بزرگداشت شاهچراغ مطرح شد و متولیان امر تصمیم گرفتند که روز تولد او را به عنوان مراسم بزرگداشت انتخاب کنند؛ لذا برای مشخص شدن روز دقیق تولد، مورخان و محققان تحقیقات خود را آغاز کردند اما پس از بررسیهای به عمل آمده کارشناسان به این نتیجه رسیدند که روز تولد شاهچراغ ۱۶ ذی القعده است ولی قطعی نیست. از این رو تصمیم بر این شد که در دهه کرامت یعنی حدفاصل تولد معصومه و رضا یک روز به عنوان روز بزرگداشت احمد بن موسی «شاهچراغ» تعیین شود.[۵] شورایعالی انقلاب فرهنگی در تاریخ ۲۴ شهریور ۱۳۸۸ روز ششم ذیقعده یعنی پنجمین روز از دهه کرامت را به نام روز بزرگداشت احمدبن موسی شاهچراغ جهت ثبت در تقویم مناسبتهای ملی- اسلامی کشور تصویب کرد.
متولیان حرم شاه چراغ.
از متولیان این حرم مطهر میتوان به سید محمد مهدی دست غیب، سید علیاصغر دستغیب، لطفالله دژکام، و ابراهیم کلانتری که در حال حاضر متولی این حرم مطهر است، اشاره کرد.
حمله به حرم مطهر در سال 1401 خورشیدی.
در پی اعتراضات سراسری مردم ایران به خاطر فشار فقر، و مسائل سیاسی، متأسفانه در تاریخ چهارشنبه، 4 آبان 1401 هنگام نماز مغرب، حمله ای به حرم مطهر صورت گرفت که تعدادی شهید و مجروه شدند در تاریخ 22 مردادماه 1402 نیز حمله ای به حرم مطهر صورت گرفت که در پی آن هفت نفر زخمی و یک نفر به شهادت رسید.
دانلود شعر یا شاه چراغ، آقوی آقام.
متن شعر:
اِی شاهِ نورُ چل چراغ، آقُی آقام، یا شاه چراغ.
اِی شاهِ نورُ چل چراغ، آقُی آقام یا شاه چراغ.
یِی کِش دیگه جارُم بزن،
بُکُن صِدام یا شاه چراغ.
از در بگی، بُ پا میام.
از دار بگی، بُ پَر میام.
میخوام به پابوسِت بیام،
با سر میام یا شاه چراغ.
بستت منم، خستت منم، پا بندِ گل دستت منم.
زنجیرِ عِشقِت همِ جُ، بسته به پام یا شاه چراغ.
دنیا چه بی مِهرُ وفان، مردم چه بی زوق و صفان، شیرازیا تو رو دارن، کاکُی کاکام، یا شاه چراغ.
شیرازِ ما چُیمون داره، اهلِش به تو ایمون داره.
حفظش بکن نَیزُ بِچاد. نَیزُ بِچاد یا شاه چراغ.
شیرازیا رو داشته باش، هوُی اینارُ داشته باش، ببِی ببَم، بُوُی بُوام، آقُی آقام، یا شاه چراغ.
این شعر زیبا که توسط شاعر نامی شیراز، بیژن سمندر سروده شده، توسط خوانندگان معروفی چون حسن صفری نیز، خوانده شده است. دکلمه این شعر زیبا را جناب آقای اکبر بیگلری، از شیرازیان قدیمی انجام داده است.
دانلود صوت دکلمه با صدای اکبر بیگلری.
دانلود ترانه آقوی آقام یا شاه چراغ با صدای حسن صفری.
دانلود نماهنگ پخش شده از شبکه سیمای فارس با صدای حسن صفری.
آوای انتظار.
با تنظیم آوای انتظار بر روی خط همراه اول و یا ایرانسل خود، میتوانید مخاطبی که با شما تماس گرفته را در انتظار قرار دهید. آواهای انتظار شیرازی نیز یکی از بهترین انتخاب ها برای شنیدن اشعار شیرازی، به جای شنیدن صدای بوق است. شما میتوانید برای تنظیم این قطعه زیبا به عنوان پیشواز ایرانسل، از کد آهنگ 5518961 و برای تنظیم این قطعه به عنوان آوای انتظار همراه اول خود، از کد 62426 استفاده کنید. همچنین میتوانید از گالری صوتی وبسایت حرم مطهر شاه چراغ، دیدن کنید.